2018 m. balandžio 2 d., pirmadienis

Konservų gretose – Anūko inicijuojamas valymas

Niekam ne paslaptis, kad 2015-ais metais už TS LKD vairo stojęs Patriarcho anūkas G. Landsbergis nebūtų šios vietos užėmęs be savo liūdnai pagarsėjusiojo senelio patepimo. Bet dar ne taip ryškiai matėsi pačiose konservatorių gretose vykusios vidaus kovos. Dabar jos – vis akivaizdesnės, ypač po neseniai išlindusių „MB Baltic“ bei seksualinio priekabiavimo skandalų detalių. Dalykas, tiesa, bjaurus ir purvinas, bet visgi įdomus.

Štai dar 2017-ųjų gale baigėsi STT inicijuotas, bet ilgokai vilkintas ikiteisminis tyrimas dėl buvusio Liberalų sąjūdžio pirmininko, E. Masiulio, ir „MB Baltic“ koncerno užkulisinių aferų. Kaip ir eilė panašių bylų (pvz. – V. Uspaskicho ir Darbo partijos atvejis), atkleisdama realius nusikaltimus, ši byla visgi lieka tik įrankiu dar stambesnių nusikaltėlių, šiuo atveju tų pačių konservatorių viršūnėlės, rankose. Bet tyrimo gijos atvedė ir iki pačios TS LKD – ne tik apklausta pagrindinė Anūko konkurentė I. Degutienė, bet ir buvęs jos padėjėjas, dabar Seimo narys L. Kasčiūnas, kuriam metami įtarimai neteisėtai veikus „MG Baltic“ reikalų labui.

Kasgi čia vyksta? Tikėtina, kad du dalykai – pirma, ėjimas link visiškai tikrų Kasčiūno nusikaltimų atskleidimo. Ir, antra – G. Landsbergio vykdomas susidorojimas su oponentais TS LKD viduje. Atminkime, kad dar vasario 16-ąją, lietuviškųjų buržujų ir politinių prostitutų grietinėlei minint savojo valstybinio darinio 100-metį, į Lietuvą minėtojo Kasčiūno kvietimu iš Vokietijos atvyko buržuazinės nacionalistinės partijos „Alternatyva Vokietijai“ (Alternative für Deutschland) atstovai, kuriems to paties Anūko teikimu, Seimo durys buvo užvertos. Negana to, patsai Kasčiūnas, G. Landsbergio prie sienos priremtas, nuo savųjų kolegų atsižegnojo, kad tik neapviltų TS LKD vadovybės.

Bet panašu, kad ir toks akivaizdus, vergiškas bestuburiškumas Kasčiūnui nepadėjo laimėti Anūko malonės... Mat, pasinaudojant Kasčiūno vaidmeniu „MG Baltic“ aferoje, jo narystė TS LKD buvo suspenduota vienerių metų laikotarpiui per kurį, esą, išaiškėsiančios istorijos detalės. Eilinį sykį matome, kaip aukštomis frazėmis apie „valstybingumą“ ir „patriotizmą“ žongliruojantis veikėjas atsiskleidžia kaip eilinis menkysta. Bet tame nieko ypatingo.

Įdomiau kas kita – kad šito tikriausiai esama tik dalies kiek platesnio proceso pačios TS LKD viduje, ką parodo dar prieš kurį laiką sprogęs M. Majausko skandalas – mat šis veikėjas, daug postringavęs apie seksualinių priekabių nuodėmingumą, patsai mėgsta vaikytis sijonus. O gal ir daugiau. Bet, geras jisai ar blogas, prieš jį bylą kurpti, tiesa, nesėkmingai, bandė vėl tas pats Anūkas.

Vertas paminėjimo ir dar vieno jaunesnės kartos konservatoriaus, T. Langaičio, pasitraukimas iš Seimo – rodantis neva „atsinaujinusios“ TS LKD vidinius nesutarimus, skilimą pačių landsbergiečių tarpe. Nepasitenkinimą Anūko vedama linija, dar daugiau, galima konkurencija jo paveldimumu paremtai teisei į vadovavimą. Todėl belieka imtis valymo – siekiant išsaugoti TS LKD, kaip savotišką Landsbergių dinastijos UAB‘ą.

Kas, atrodo, visai neblogai sekasi. Nors kas lauks Anūko mirus pačiam Patriarchui, lieka atviru klausimu. Smulkaus intriganto ir politinio diletanto žaidimai gali pabosti net V. Landsbergiui lojaliausiems TS LKD veikėjams. Bet kol kas reikalai juda pirmyn, kad ir anksčiau išliaupsinto TS LKD „atsinaujinimo“ sąskaita.

Taip ir tęsiasi pas konservatorius rietenos dėl valdžios ir priėjimo prie lovio. Tiesa, kai kurie „tradicinių vertybių“ gynėjais save įsivaizduojantys nacionalistai mano, esą čia vyksta kova principiniais idėjiniais klausimais, kažkoks susidorojimas su „dorybinguoju“, „tautiškuoju“ L. Kasčiūnu, inicijuojamas perdėm „liberaliai“ nusistačiusio Anūkėlio. Kiek tokių skirtumų ir esama – jie tėra išviršiniai.

Be to, jei ir būtų kitaip, Kasčiūnas, būdamas skystablauzdžiu menkysta, ginti savo idėjinių nuostatų prieš TS LKD „vierchą“ G. Landsbergį vargu ar drįstų. Mat tokiems, kaip jis, šilta vietelė visuomet brangesnė. Ką ir atminkime, stebėdami iš šalies šį eilinį buržuazinės politinės pornografijos šou.



Parašė: Stasys Gervė

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą